RIKSBYGGENS BRF AGNESBERGSHUS NR1
Riksbyggens BRF Agnesbergshus nr 1 är en äkta bostadsrättsförening som bildades 1965 (se skillnaden mellan äkta och oäkta förening längre ned). Den löpande fastighetsskötseln sköts av två heltidsanställda fastighetsskötare som finns på området vardagar kl 7-16. Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Agnesbergshus 1 är en aktiv förening som brukar anordna olika typer av aktiviteter för de boende så som kaffestunder, aktieträffar, luciafika, resor till Köpenhamn och kräftskiva.
FASTIGHETEN
Fastigheten Gårdsten 73:1 ägs av föreningen och föreningens tre hus har adresserna Steken 1A - 3F med byggår 1965. Här finns 162 lägenheter där samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Lägenheterna fördelar sig på 26 st 1 ROK, 13 st 1 ROK, 1 st 2 ROK, 57 st 3 ROK, 50 st 4 ROK samt 15 st 5 ROK. Den totala lägenhetsytan är 11 048,5 KVM.
ÖVRIGA BYGGNADER & UTRYMMEN
Det finns en förenings- och en fastighetsskötarexpedition på Steken 2H. Fastighetsskötarna har expeditionstid varje vardag kl. 13:00-13:30. Via föreningen har medlemmarna tillgång till samlingslokal som nyttjas för föreningens ändamål. Det finns en bastu på Steken 2H samt motionsrum på 3H, dessa renoverades 2008 och kan nyttjas kostnadsfritt av föreningens medlemmar. På Steken 3E finns ett solarium som kan användas för 20kr/tillfälle. Cykelförråd finns i varje byggnad. Barnvagnsförvaring finns i anslutning till varje entré likaså sopnedkast. Till varje lägenhet hör ett eget källarförråd. Dessutom finns 62st förråd, med en sammanlagd yta på 406,5 kvm, som kan hyras för ca 20-30kr/månad, separat kö via Riksbyggen.
I varje hus finns en gemensam tvättstuga, i uppgångarna 1 E-F, 2 A-B och 3 D-E. Tvättider måndagar-fredagar mellan kl. 8-11, 11-14, 14-17 och 17-20. Lördagar och dag före helgdag mellan kl. 8-11 och 11-14. På söndagar och helgdagar är tvättstugan stängd. Tvättstugan i uppgång 1 är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, centrifug, tre torkrum samt mattvätt. Tvättstugan i uppgång 3 är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, centrifug, två torkrum samt mangelrum.
Innegårdarna är gröna och välskötta och här finns tre lekplatser. Varje år brukar föreningen anordna två gemensamma städdagar, en på våren och en på hösten. Vid detta tillfälle hjälps man åt med enklare arbeten och fikar tillsammans. All mark ägs av föreningen, men varje BR medlem ansvarar för och sköter den. Formell upplåtelse av markområde som nyttjas runt bostadsrätten saknas från bostadsrättsföreningen.
RENOVERINGAR, REPARATION & UNDERHÅLL
För att bevara föreningens hus i gott skick utförs löpande reparationer av uppkomna skador samt planerat underhåll av normala förslitningar. Föreningen följer en underhållningsplan och har inga större renoveringar planerade i dagsläget.
Under åren har följande skett:
2018 Omläggning av papp på taken.
2017 Planerades omläggning av papp på taken.
2016 Besiktigades taken och upptäckta brister åtgärdades. De tre lekplatserna fick nya lekredskap.
2014 Genomfördes OVK-besiktning samt rensning av ventilationen. Man tog även bort några planteringar och istället byggdes fem nya parkeringsplatser.
2013 Bytte man ut oljepannan. Man har inte fattat något beslut av renovering av stammar men man har bestämt att det ska göras en relining när det blir aktuellt.
2006 installerades bergvärmeanläggning.
PARKERING
Det finns 182st parkeringsplatser som kan hyras för 100kr/månad, endast personbilar får parkera här, lastbilsregistrerade fordon får inte stå här oavsett storlek. Controlla är väldigt noga med detta och vid felparkering medför detta parkeringsböter. Max 2 platser får hyras per lägenhet. Separat kö via Riksbyggen. Plats med eluttag finns ej. Det finns även 10st MC-platser som är belägna i ett låst uterum, dessa kan hyras för 100kr/månad. Separat kö via Riksbyggen. 6 husvagnsparkeringar är belägna i områdets nedre del, kostnad för dessa är 150kr/månad. Separat kö via Riksbyggen. Det finns gott om besöksparkeringar vid bägge infarterna till området med fri tolvtimmarsparkering.
TV & INTERNET
Kabel-TV levereras via ComHem, grundutbudet av kanaler ingår i månadsavgiften. Bredband levereras via fiber från Telia. Man kan också välja bredband från ComHem. Avtal tecknas separat via lägenhetsinnehavaren beroende på vilken hastighet som önskas. Paraboler får inte monteras på husfasaden eller på taket. Det är endast de lägenheterna som är belägna på Steken 3 D-F som tillåts att montera parabol inne på balkongen, på grund av väderstrecket.
EKONOMI
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Månadsavgiften till föreningen inkluderar värme, vatten samt grundutbudet på kabel-TV. Därtill står föreningen även för bostadsrättstillägget på hemförsäkringen. Avsättning till inre reparationsfonder till respektive lägenhet görs ej. Det inre underhållet av lägenheten sköts av lägenhetsinnehavaren, se stadgarna §30 för ansvarsfördelning. Senaste avgiftshöjning aviserades hösten 2019 med 2% för att träda i kraft den 1/1-2020. Denna avgiftshöjning skedde på grund av ökade driftskostnader. Dessförinnan skedde en avgiftshöjning 1 januari 2017 med 3,5%. Innan dess hade avgiften inte höjts på fem år. Föreningen är stabil med god ekonomi och är sedan februari 2012 skuldfri.
FÖRSÄKRING
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Folksam Bostadsrättstillägget som en bostadsrättsinnehavare vanligtvis behöver teckna ingår i föreningens fastighetsförsäkring. Således räcker det att bostadsrättsinnehavaren tecknar en hemförsäkring utan tilläggsförsäkring till hemförsäkringen.
AVFLYTTNING & MEDLEMSKAP
Överlåtelseavgift tas ut av säljaren, 2,5% av prisbasbeloppet som justeras varje år (2019- 46500 kr, 2020-47300 kr). 2020 är prisbasbeloppet 47300 kr vilket ger en överlåtelseavgift på 1183 kr Eventuell pantsättningsavgift tas ut av köparen, 1% av prisbasbeloppet som justeras varje år. 2020 är avgiften 473 kr per lån.
Samägande med exempelvis släkting accepteras av föreningen efter överenskommelse. Juridiska personer beviljas inte medlemskap.
Innan medlemskapet godkänns vill föreningen träffa köparen. Ordföranden kontaktar köparen för att boka ett sådant informationsmöte. Svar på medlemskapet fås inom en månad från dess att den inkommit till föreningen.
Se årsredovisning och stadgar för ytterligare information.
FAKTA OM ÄKTA & OÄKTA FÖRENINGAR
En förening räknas som en äkta bostadsrättsförening om den till minst 60 procent bedriver kvalificerad verksamhet. Med kvalificerad verksamhet menas främst upplåtelse av lägenheter till de egna medlemmarna. Föreningen är oäkta om den bedriver kvalificerad verksamhet till mindre än 60 procent, enligt en speciell formel.
En oäkta bostadsrättsförening åtnjuter inte samma skatteregler som en äkta bostadsrättsförening.
- När bostadsrättshavaren säljer sin bostadsrätt beskattas hela den eventuella vinsten, inte 22/30 (73%) som för äkta föreningar. Vinsten kan inte heller skjutas upp.
- När bostadsrättshavaren säljer sin bostadsrätt i en äkta bostadsrättsförening och köper en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening kan eventuell vinst inte skjutas upp.
- Om månadsavgiften för en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening anses understiga lägenhetens bruksvärde kan mellanskillnaden betraktas som en beskattningsbar bostadsförmån.
- Även den oäkta föreningen kan beskattas för fiktiva hyresintäkter om hyran är lägre än bruksvärdet.
Det sägs ibland att även äkta bostadsrättsföreningar är oäkta under sitt första år som fastighetsägare. Det är ett oegentligt sätt att uttrycka att bostadsrättshavare som säljer sin andel under detta första år beskattas för hela vinsten i stället för en reducerad vinst, liksom alltid är fallet med dem som säljer andelar i oäkta föreningar (se ovan). Det beror på att det i reavinstsammanhang är förhållandena vid årets ingång som avgör om föreningen ska betraktas som äkta eller oäkta. Alla bostadsrättsföreningar som ännu inte äger en fastighet är oäkta; därav denna skatteeffekt.
Det är emellertid enbart när det gäller reavinstbeskattning som detta gäller. En äkta bostadsrättsförening är i alla andra avseenden äkta från den dag föreningen tar över fastigheten. Bland annat deklarerar föreningen per den 31 december det första året som en äkta bostadsrättsförening. Även när det gäller uppskov med reavinstskatt betraktas föreningen som äkta redan från början. Enligt en dom i Regeringsrätten 2001 är det förhållandena vid försäljningsdatum eller vid årets utgång som är avgörande för om föreningen är äkta, vilket i sin tur avgör om den sålda andelen kan räknas som en ursprungsbostad i inkomstskattelagens mening.
Källor:
- Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar, SKV 378.
- Regeringsrättens dom RÅ 2001:74