FÖRENING, FASTIGHET & HUS
Riksbyggen Bostadsrättsförening Guldringen org nr 757201-7577 är ett privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed en äkta bostadsrättsförening och registrerades 1962. Föreningen köpte huset 1968 (tomträtt). Föreningen äger inte marken. Flöreningen innehar tomträtten till fastigheterna Tynnered 26:3-26:9, 26:14 och 26:15 med adresserna Guldringen 2-42 och 3-31 samt Bergskristallsgatan 50 och nyttjanderätten till Tynnered 761:598 och 761:711. På dessa tomter har år 1967-1968 uppförts bostadshus med 390 lägenheter, samtliga upplåts med bostadsrätt, med en sammanlagd lägenhetsyta av 28 773 kvm. Dessutom finns 59 lokaler med en sammanlagd yta av 2 514 kvm. Det finns även 1 hyresrättslokal.
PARKERING & GARAGE
I föreningen finns det totalt 402 parkerings- och garageplatser. Parkeringsplats kan hyras till en kostnad om ca 150 kr/mån för en uteplats ,180 kr/månad för en plats på bildäck och 300 kr/månad för en plats på täckt bildäck. Garageplats kan hyras till en kostnad om ca 300 kr/mån. MC-plats i garage kan hyras till en kostnad om ca 150 kr/mån. Det finns även handikapparkering och husvagnsplats. I dagsläget är det kö till samtliga platser men vakanta platser finns. För aktuell status kontaktas Riksbyggen på 0771-860 860. Under kötiden kan man om man är i behov av parkering lösa ut ett parkeringskort av föreningen till en kostnad om ca 100 kr/vecka.
FÖRSÄKRING
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Folksam och bostadsrättstillägget ingår i föreningens fastighetsförsäkring. Hemförsäkring bekostas individuellt av bostadsrättsinnehavarna.
TV & INTERNET
Föreningen är ansluten till kabel-TV och Internet via Telia (fiberLAN).
GEMENSAMMA YTOR, LOKALER & AKTIVITETER
I föreningen finns tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel. Från bostaden på Guldringen 18 tar du dig till uppgång 11 mitt emot. Där finns två tvättstugor med två tvättmaskiner och två torktumlare i vardera. Det finns även en nybyggd grovtvättstuga med torkrum samt en dygnet-runt-tvättstuga. I föreningen finns också tillgång till bastu, biljardrum, fritidslokal med plats för 50 personer, övernattningsrum, motionslokal, vävstuga samt cykelförråd. Det finns även fritidsgrupper medlemmar kan engagera sig i.
Gemensamma gårdar med uteplatser, grill- och lekplatser samt utemöbler.
En gemensam höst- och vårstädning anordnas av föreningen.
GJORDA REPARATIONER / RENOVERINGAR, UNDERHÅLL & INVESTERINGAR
2019 Fiber installerades och en energideklaration utfördes. Även en takrenovering till p-däck C genomfördes. En ny grovtvättstuga byggdes inklusive en tvättstuga för tvättning dygnet runt.
2018 OVK-besiktning utfördes. En ny tvättmaskin installerades i tvättstugan belägen på Guldringen 3 och nytt golv lades utanför samtliga tvättstugor. Under året spolades avloppsledningarna och gymmet rustades upp.
2016-2017 Gavlarnas beklädnad justerades och spolning av husens och lägenheternas avloppssystem utfördes. Även injustering av lägenheternas värmefördelning slutfördes och ett nytt låssystem installerades.
2016 Nyckelsystem byttes och rensning av ventilation för OVK genomfördes.
2013 Moloker infördes i sophanteringssystemet.
2012-2013 Betongarbeten pågick gällande loftgångar och balkonger/skärmtak.
2011 Samtliga tvättmaskiner byttes och torkaggregat ut.
2011 Relining utfördes i Guldringen 19 på grund av läcka.
2010 Nya arbetsbänkar sattes in och klinkergolvet målades.
2008 Alla lägenhetsfönster byttes till 3-glas
2005-2007 installerades nya balkong- och entrédörrar, besiktning av loftgångar och balkonger gjordes, gårdar planterades, golvbrunnar reparerades, nytt låssystem installerades för garage och målning av trappräcken genomfördes.
PÅGÅENDE, KOMMANDE & PLANERADE REPARATIONER / RENOVERINGAR, UNDERHÅLL & INVESTERINGAR
Föreningen har påbörjat stamrenovering där Hus 1, Guldringen 40 och 42, är först ut i ett pilotprojekt. Arbetena förväntades vara klara under vecka 25 och besiktning planerades in för vecka 26. I detta pilotprojekt genomförs relining av liggande avlopp i bottenplattan under källaren och relining av en stående stam med anslutningar i tre lägenheter till våtrum och kök. Efter genomfört pilotprojekt kommer planering och upphandling att göras för övriga hus och samtliga lägenheter. Föreningen planerar att byta husens inre ledningar för vatten, värme och avlopp samt yttre ledningar för dagvatten och avlopp som ansluts till det kommunala nätet, beroende på utgången av pilotprojektet. Inga vidare beslut är tagna i dagsläget.
EKONOMI
För att hålla föreningens fastighetsbestånd i bra skick planeras enligt ovan flera viktiga åtgärder. Även om föreningen utnyttjar en del av föreningens underhållsfond blir det nödvändigt att avsätta medel genom att höja månadsavgiften. Från och med 2020-07-01 kommer en avgiftshöjning göras med 3%
Föreningens likviditet har under räkneskapsåret 2018-07-01 till 2019-06-30 förändrats från 370% till 424%.
ÖVERLÅTELSE & MEDLEMSKAP
En överlåtelseavgift tas ut om ca 1 183 kr (2,5 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen. Vid belåning av bostaden tas en pantsättningsavgift ut om ca 473 kr/pant (1 % av gällande prisbasbelopp). Beloppen är beräknade på prisbasbeloppet för år 2020.
FAKTA OM TOMTRÄTT
En tomträtt ger dig rätt att använda en specifik fastighet som ägs av Göteborgs Stad. För detta betalar du som tomträttshavare en årlig tomträttsavgift (avgäld) till kommunen. En tomträttshavare har i princip samma rätt att använda marken som en ägare till en friköpt fastighet och har rätt att belåna fastigheten.
Det här innebär det att ha en tomträtt:
Det här gäller för dig som har tomträttsavtal
Tomträttsavgift regleras genom ett tomträttsavtal. Femton månader innan tomträttsavtalet ska skrivas om (omregleras) skickas en tilläggsöverenskommelse till dig om ny avgift för den kommande avtalsperioden. En period är vanligtvis tio år. Om ni är flera som har en fastighet med tomträtt måste överenskommelsen undertecknas av samtliga.
Kommunfullmäktige beslutar om beräkning av tomträttsavgift.
För småhus- Göteborgs Stads kommunfullmäktige beslutar om hur tomträttsavgiften beräknas. Gällande modell antogs av kommunfullmäktige 7 maj 2009.
För att beräkna avgiften för 10-åriga avgiftsperioder används modellen
0,3 x marktaxeringsvärdet x 0,035 = avgift/år
Årlig avgift motsvarar 1,05 procent av 2018 års marktaxeringsvärde.
För att beräkna avgiften för 20-åriga avgiftsperioder används modellen
0,3 x marktaxeringsvärdet x 0,04 = avgift/år
Årlig avgift motsvarar 1,20 procent av 2018 års marktaxeringsvärde.
För flerbostadshus- Göteborgs Stads kommunfullmäktige beslutar om hur tomträttsavgiften beräknas. Gällande modell antogs av kommunfullmäktige 23 februari 2006.
För att beräkna avgiften för 10-åriga avgiftsperioder används modellen
0,75 x marktaxeringsvärdet x 0,02 = avgift/år
Årlig avgift motsvarar cirka 1,50 procent av 2019 års marktaxeringsvärde.
För att beräkna avgiften för 20-åriga avgiftsperioder används modellen
0,75 x marktaxeringsvärdet x 0,0225 = avgift/år
Årlig avgift motsvarar cirka 1,69 procent av 2019 års marktaxeringsvärde.
För övriga tomträttsupplåtelser (kommersiella, industri, parkering, etcetera)- Tomträtten marknadsvärderas inför ny avgiftsperiod och värderingen ligger till grund för årlig tomträttsavgift. Om det i flerbostadshus finns lokaler marknadsvärderas även dessa.
Avgiftsräntan är 3,00 procent för 10-åriga avgiftsperioder och 3,25 procent för 20-åriga avgiftsperioder.
Källa: Göteborgs Stad
FAKTA OM ÄKTA & OÄKTA FÖRENINGAR
En förening räknas som en äkta bostadsrättsförening om den till minst 60 procent bedriver kvalificerad verksamhet. Med kvalificerad verksamhet menas främst upplåtelse av lägenheter till de egna medlemmarna. Föreningen är oäkta om den bedriver kvalificerad verksamhet till mindre än 60 procent, enligt en speciell formel.
En oäkta bostadsrättsförening åtnjuter inte samma skatteregler som en äkta bostadsrättsförening. När bostadsrättshavaren säljer sin bostadsrätt beskattas hela den eventuella vinsten, inte 22/30 (73%) som för äkta föreningar. Vinsten kan inte heller skjutas upp. När bostadsrättshavaren säljer sin bostadsrätt i en äkta bostadsrättsförening och köper en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening kan eventuell vinst inte skjutas upp. Om månadsavgiften för en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening anses understiga lägenhetens bruksvärde kan mellanskillnaden betraktas som en beskattningsbar bostadsförmån. Även den oäkta föreningen kan beskattas för fiktiva hyresintäkter om hyran är lägre än bruksvärdet.
Det sägs ibland att även äkta bostadsrättsföreningar är oäkta under sitt första år som fastighetsägare. Det är ett oegentligt sätt att uttrycka att bostadsrättshavare som säljer sin andel under detta första år beskattas för hela vinsten i stället för en reducerad vinst, liksom alltid är fallet med dem som säljer andelar i oäkta föreningar (se ovan). Det beror på att det i reavinstsammanhang är förhållandena vid årets ingång som avgör om föreningen ska betraktas som äkta eller oäkta. Alla bostadsrättsföreningar som ännu inte äger en fastighet är oäkta; därav denna skatteeffekt.
Det är emellertid enbart när det gäller reavinstbeskattning som detta gäller. En äkta bostadsrättsförening är i alla andra avseenden äkta från den dag föreningen tar över fastigheten. Bland annat deklarerar föreningen per den 31 december det första året som en äkta bostadsrättsförening. Även när det gäller uppskov med reavinstskatt betraktas föreningen som äkta redan från början. Enligt en dom i Regeringsrätten 2001 är det förhållandena vid försäljningsdatum eller vid årets utgång som är avgörande för om föreningen är äkta, vilket i sin tur avgör om den sålda andelen kan räknas som en ursprungsbostad i inkomstskattelagens mening.
Källor: Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar, SKV 378. Regeringsrättens dom RÅ 2001:74
HEMSIDA
För mer information besök gärna föreningens hemsida www.brf-guldringen.se.