8 saker att tänka på som förstagångsköpare!

Att köpa en bostad är för många livets största affär, och för förstagångsköpare är det väldigt mycket nytt att tänka på. Vi vill därför dela med oss av de tio viktigaste sakerna vid köp av ny bostad och vilka rättigheter och skyldigheter som gäller.

 

 1. Vad är viktigt för dig? Skriv en lista på saker som är viktiga för dig och som du absolut inte vill kompromissa bort. Kanske vill du bo i ett speciellt område, ha minst 3 rum och nära till tågstation och skola? Om du är ärlig mot dig själv är det mycket enklare att selektera bort bostäder som inte matchar dina önskemål.

 

 1. Gör ett besök på din bank för att be om ett lånelöfte, på så sätt får du en bra bild av hur mycket som du kan tänkas låna till din bostad.

 

 1. Skapa en budget för att få bra koll på vilken prisklass du ska börja titta på.

 

 1. Tänk på konkurrensen! Om du är ensam och köper en bostad kanske det är lite enklare att buda på en bostad som har mellan ett till två rum, annars är risken stor att du konkurrerar med hushåll som har två inkomster.

 

 1. Prata med andra som gjort resan tidigare. Det kan vara mycket användbart då du kan ställa mer komplexa frågor om hur de gick tillväga första gången. Dina föräldrar eller andra familjemedlemmar kanske har en hel del tips på vad man bör göra vid sitt första köp och vad man bör undvika. Läs även på internet så mycket du bara kan om allt som har med bostadsköp att göra. Det finns mycket information att hämta!

 

 1. Gå på många visningar! Försök att gå på så många olika visningar du kan för att vidga dina vyer på olika platser och olika typer av bostäder. Ibland är det lätt att man fastnar för en väldigt fin utsikt men då kanske man inte tänker lika mycket på bostadens hela skick.

 

 1. Bestäm ett tak och håll dig till det! När du hittat en bostad som du är intresserad av och vill lägga bud på så är det viktigt att försöka uppskatta värdet på bostaden. Ibland kan det vara lätt att bli ’’carried away’’ när du hittat en bostad som du verkligen vill ha, och det kan bli väldigt dyrt. Ofta går det att få reda på vad liknande bostäder i samma område har sålts för tidigare och på så sätt minskar du risken för att buda alldeles för högt.

 

 1. Undersök lägenheten grundligt. Du som köpare har undersökningsplikt och därför är det viktigt att veta vad som räknas som ett dolt fel och vad man bör tänka på när man inspekterar och besiktigar en bostad som man eventuellt skulle vilja köpa. Detta är enkelt att ta reda på genom en enkel sökning på Google.

 

Det här händer på listed just nu

LISTED rekommenderas

Vårt mål är att 100% av våra nya kunder kommer via rekommendationer.

Skicka in din rekommendation

Vi vill veta vad du tycker om oss. Skicka in ditt omdöme till smile@listed.se

Visning med nytt intryck

Välkomna på visning med ett nytt intryck!

Speedvärdering

Speedvärdering är vad det heter, du får en värdering mycket snabbt. Du skickar oss information om din bostad. Fördelen med detta är att du får informationen snabbt.

Jag vill ha en speedvärdering

15% extra på din försäljning

Ladda ner vår gratis "måste guide" för att få ut upp till 15% extra på din bostadsförsäljning.  Traditionell värdering

   Samarbetspartners och branschorganisationer